Przepis na karpia w galarecie
- Karpia sprawić, tułów oskrobać z łusek, odciąć łeb, usunąć wnętrzności, płetwy i ogon zostawić. Oczyszczoną rybę dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić.
- Do płaskiego rondla włożyć oskrobaną, umytą marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i zagotować. Gotować około 20 minut.
- Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją delikatnie łyżką cedzakową i po lekkim ostudzeniu usunąć ości. Wywar odcedzić na gęstym sicie (najlepiej dodatkowo wyłożonym gazą) i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.
- Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia nadając mu odpowiedni kształt ryby. Następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Jak zrobić dobry smalec domowy?
- Słoninę pokrój w bardzo drobną kostkę
- Rozgrzej patelnię, najlepiej z grubym dnem
- wrzuć słoninę
- skręć ogień na minimalny, aby skwarki spokojnie się wytapiały, a nie od razu zrumieniły.
- Smaż przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Przepis na Paprykarz Szczeciński
- Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
- Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
- Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
- Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Zoba jaki stojak na gitare zrobiłem
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL