Czas Na Skok






Przepis na karpia w galarecie

Jak zrobić dobry smalec domowy?

  1. Słoninę pokrój w bardzo drobną kostkę
  2. Rozgrzej patelnię, najlepiej z grubym dnem
  3. wrzuć słoninę
  4. skręć ogień na minimalny, aby skwarki spokojnie się wytapiały, a nie od razu zrumieniły.
  5. Smaż przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Przepis na Paprykarz Szczeciński

  1. Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
  4. Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
  5. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
  7. Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Zoba jaki stojak na gitare zrobiłem